7.10.07

Element Vertical Punctual adica STALP


Eu ca arhitect nu mi-am pus niciodata intrebarea cum se construieste un stalp si nici nu am fost pus in situatia sa construiesc unul. Dar cum vicisitudinile vietii m-au adus in aceasta situatie am simtit nevoia sa arat schematic cum am procedat dupa cateva ore de gandire si de concepere a unei strategii de lucru.
1.Cum si de ce sta un stalp in picioare? In plan apare ca un patratel nesemnificativ dar care pe santier iti pune mari probleme.Deoarece are sectiune patrata, forma aceasta de patrat prin definitie reprezinta o forma foarte stufoasa, care practic e relativ dificil de realizat deoarece e greu in momentul cofrarii stalpului sa gasesti elemente egale in latime. Dupa ce elementele sunt combinate astfel incat laturile cofrajului sa fie egale urmeaza asamblarea.

2.Elemente necesare pentru construirea unui cofraj in jurului unui schelet din fier beton de 8mm sunt scanduile de latime potrivita, cuie de 4cm si de 8cm, si plasa de fier beton construita pe inaltime in jurul firelor deja betonate in fundatie. Aceasta plasa patrata asigura verticalitatea structurii din fier.
3.Asamblarea cofrajului se face pe orizontala. Se construiesc mai intai 3 din cele 4 fete ale cofrajului pentru a putea imbraca structura de fier-beton. Impreuna cu aceste 3 fete se adauga si clestii dintr-un lemn de esentza mai tare , care asezati la distante de 1m strang compozitia si o inchid intr-un patrat in sectiune orizontala.
4.Asigurarea veritcalitatii se face cu ajutorul atei cu plumb pentru a descrei pozitia verticala pe o distanta mai mare. Aceasta asigurare se face pe toate 4 fetele. In prima faza pe doua fete paralele iar in a doua faza se ia a doua pereche de fete paralele. Pasulul urmator este asigurarea fetelor impotriva rotirii sau a rasturnrii in pozitie verticala astfel incat atunci cand betonul este adaugat sa nu apara deformari ale cofrajului.

5.Umplerea cufrajului cu amestec. Amestecul se face din ciment, pietris de 0.5cm sau 1cm, nisip si apa. Important pentru un stalp este ponderea acestor adausuri. Betonul trebuie sa fie mai lichid iar concentratia de ciment este mai mare. Esenta betonului este foarte fina iar cantitatea de apa este mai mare ceea ce face ca betonul sa fie foarte vascos
Dupa ce stalpul a fost umplut pana la nivelul indicatat de sub nivelul placii urmeaza o saptamana sau chiar doua; in functie de umiditate si vreme; de asteptare.

2 comentarii:

Anonim spunea...

This is useful 10q

Anonim spunea...

mare constructor omu asta....mare om